Çelikhan merkez nerede? Çelikhan ilçesinin nüfusu ve yüzölçümü nedir? Çelikhan hangi ilçeye bağlı?
Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından, AdıyamanAyrıca çok sayıda artçı sarsıntı meydana geldi. Adıyaman Türkiye’nin Çelikhan ilçesi merak edildi. Pekala, Çelikhan genel merkezi nerede? Çelikhan ilçesinin nüfusu ve yüzölçümü nedir? Çelikhan hangi ilçeye bağlı? Detaylar burada…
ÇELİKHAN NEREDE?
Çelikhan, Adıyaman ilinin bir ilçesidir.
Nüfus: 16.065
Alan: 584 km² (225 mi²)
ÇELİKHAN İLÇESİNİN NÜFUSU NE KADAR?
Adıyaman’ın Çelikhan ilçesinin nüfusu 16.065’tir.
ÇELİKHAN HANGİSİ İLE BAĞLANTILI?
Çelikhan, Adıyaman ilinin bir ilçesidir.
Çelikhan ilçesi doğuda Sincik ilçesi, batıda Malatya’nın Doğanşehir ilçesi, güneyde Adıyaman il merkezi ve kuzeyde Malatya iline bağlı Yeşilyurt ilçesi ile çevrilidir. İlçeye bağlı 1 belde ve 20 köy bulunmaktadır. Kasaba ve köylerin yerleşim yerleri genellikle dağlık ve engebelidir.
Çelikhan İlçesi, Adıyaman’a 56 km, Malatya’ya 45 km uzaklıktadır.
Malatya-Adıyaman’ın ortasında yer alan Güneydoğu Toros Dağları’nın devamı niteliğindeki yüksek dağlar arasında kurulmuş bir ilçedir. İlçe merkezinin rakımı 1388 metredir. İlçenin yapısı dağlık ve engebelidir.
İlçede karasal iklim devam ediyor. Kışlar karlı ve soğuk, yazlar ise sıcak ve kurak geçer. Ancak rakım yüksek olduğu için yaz aylarında Adıyaman ili ve ilçelerine göre oldukça serindir. İlçenin en yüksek dağı Akdağ olup, rakımı 2700 m’dir. En değerli dereler Bulam ve Abdulharap dereleridir. Çat barajı Abdulharap çayı üzerine yapılmıştır.
Ekonomi
İlçe halkının geçimi daha çok tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Ancak arazinin dağlık ve engebeli olması nedeniyle tarıma uygun alanlar oldukça sınırlıdır. İlçede toplam 44.200 dekar tarım alanı bulunmaktadır. 30.000 dekar alanda tütün, 3.000 dekar alanda hububat, 1.600 dekar alanda meyve, 3.800 dekar alanda üzüm, 3.000 dekar alanda sebze yetiştirilmektedir. 500 dönüm. Yetiştirilen bahçe bitkileri arasında elma, armut, kiraz, şeftali, kayısı, erik, ceviz gibi meyveleri saymak mümkündür. Ayrıca, tarımın teşvik edilmesi amacıyla “Havza Projesi” çerçevesinde 150.000 Amerikan asma anacı, 1999 yılında 9.000 fıstık, kiraz, elma, şeftali, kayısı ve zeytin fidanı, 2.000 ceviz fidanı, 20.000 Amerikan asma anacı ve 300 kg fiğ tohumu 2000 yılında dağıtılmıştır.
İlçede eskiye göre bir azalma olsa da kısmen de olsa geçimini hayvancılıktan sağlayan aileler var. İlçenin dağlık köyleri başta olmak üzere tarıma elverişsiz alanlarda koyun, keçi gibi küçükbaş hayvancılık yaygındır. Bunun yanı sıra ilçede besicilik ve süt hayvancılığı da yapılmaktadır. Son yıllarda Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın desteğiyle süt sığırcılığına ve son dönemde kiraz yetiştiriciliğine özel önem verilmektedir. Küçükbaş ve büyükbaş hayvancılığın yanı sıra arıcılık alanında da önemli bir gelişme görülmektedir. İlçede halen 6.000 çerçeveli bilimsel kovan bulunmaktadır. Bu kovanlardan kovan başına ortalama 15 kg verim alınmaktadır. İlçenin nüfusu düşünüldüğünde bu küçümsenemeyecek bir ölçüdür. Ayrıca üretilen balın flora yönünden güçlü olması kaliteyi arttırmakta ve elde edilen bal piyasada değer kazanmaktadır. Bu vesileyle ilçede her yıl sistemli bir şekilde “Bal Şenliği” düzenlenmekte ve festivalin ilçenin tanıtımında büyük rolü bulunmaktadır.