Ekonomi

Almanya’da ücret artışı 2. çeyrekte azaldı, ECB faiz indirimine gidiyor

Almanya’da anlaşmalı ücretlerdeki artış ikinci çeyrekte yavaşlama göstererek Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkililerinin endişelerini hafifletebilecek bir gelişme oldu. Almanya merkez bankası Bundesbank’ın verilerine göre yılın ilk üç ayında %6,2 oranında keskin bir artış gösteren ücretler ikinci çeyrekte %3,1 oranında arttı.

Ücret artışındaki bu yavaşlama, ECB’nin Eylül ayında olası bir faiz indirimine yönelik argümanları destekleyebilir.

Genel yavaşlamaya rağmen, ikramiyeler ve enflasyon tazminatı ödemeleri gibi tek seferlik faktörler hariç tutulduğunda, ücret artışı aslında hız kazanarak bir önceki çeyrekteki %3,0 seviyesinden %4,2’ye yükselmiştir. Ancak aylık verilere daha yakından bakıldığında, Mayıs ayında %4,7 olan ücret artışının Haziran ayında hafif bir düşüşle %4,1’e gerilediği görülmektedir.

Faiz indirimine ilişkin piyasa beklentileri güçlenmiş olup, Eylül ayında 25 baz puanlık bir indirim yapılması olasılığı %90’ın üzerindedir. Bu beklentiler, Finlandiya Merkez Bankası Başkanı Olli Rehn’in mevcut zayıf ekonomik büyümenin önümüzdeki ay faiz indirimine gidilmesini gerektirebileceğini belirtmesiyle daha da güçlendi.

Bundesbank, ücret artışının hızlı olmaya devam ettiği ve sendikaların hala önemli ücret artışları için bastırması nedeniyle dikkatlerin bir defaya mahsus ödemeler olmaksızın ücretlere yöneltilmesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Bankanın aylık raporuna göre, 2. çeyrekte yeni toplu sözleşmeler imzalayan neredeyse tüm sektörlerde son on iki aydaki ücret artışları %4 ila %6 arasındaydı ve önümüzdeki müzakerelerde yüksek yeni anlaşmalar bekleniyor.

ECB baş ekonomisti Philip Lane daha önce %3 civarındaki ücret artışının yaklaşık %2’lik bir enflasyon oranıyla uyumlu olacağını belirterek gelir artışında daha fazla ılımlılığın faydalı olabileceğini ima etmişti.

ECB, çalışan başına ücretin bu yıl ortalama %4,8 artacağını ve 2026 yılına kadar %3,2’ye düşeceğini öngörüyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu